25-09-10

Pedagogische studiedag

Woensdag 29 september is het GEEN school!

17:16 Gepost door juf leen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-10

thema kleur

Het is mogelijk dat je peuter de kleuren nog niet kan benoemen en herkennen. Maar onderscheiden lukt al aardig. Dit is heel normaal want het begrip kleur is heel abstract, dus ook heel moeilijk om te begrijpen voor je peuter. De peuters moeten de tijd krijgen om de kleuren eigen te maken. Dus veel herhaling is de boodschap dit doen we al spelend. Ook thuis kunnen jullie een handje helpen. Enkele tips:

* benoem samen met je peuter de kleuren bij alledaagse voorwerpen alleen de basiskleuren dan blauw, geel, groen en rood.

* laat je peuter de kleuren benoemen die hij/zij al kent

* een spelletje: laat je peuter voorwerpen zoeken met dezelfde kleur

Elke dag hebben we een kleurtje aangeleerd. Dit deden we met Jules en zijn neus. We leerden een liedje aan. Jules die heeft een blauwe neus, blauwe neus, blauwe neus. Jules die heeft een blauwe neus, een blauwe neus. Elke dag werd dit liedje verandert volgens het kleurtje van de dag. Nadien vertelde de juf een verhaaltje over Kaatje Koe. Kaatje Koe die was heel verdrietig want ze had geen mooie kleurtjes. Maandag kwam ze een wolkje tegen en die zorgde dat ze een blauwe vlek kreeg, dinsdag rook ze aan een rode bloem en dan kreeg ze een rode vlek, woensdag lag ze te zonnen en de zon zorgde voor een gele vlek, donderdag kwam er een kikkertje en die sprong op haar rug en zorgde voor een groene vlek. Wauw wat was Kaatje Koe blij met haar mooie kleurtjes, maar vrijdag regende het en dan spoelden al die mooie kleurtjes terug weg.

Maandag begonnen we met de kleur blauw. Jules die had een blauwe neus. Natuurlijk wilden alle peutertjes ook een blauwe neus hebben zoals Jules. Nadien vertelde de juf het eerste deeltje van het verhaaltje van Kaatje Koe. Daarna mochten we zelf een wolkje schilderen met de verfdotters. Dinsdag had Jules een rode neus en plakten we met rood glanspapier een mooie bloem. Woensdag had Jules een gele neus en stempelden we met gele verf en spons een zon. Donderdag had Jules een groene neus en kleurden we met groene wasco's een kikker. En vrijdag maakte Juf Leen er een mooi kleurboekje van.

Woensdag was het ook strapdag in onze school. Alle kindjes van de lagere school moesten dan een tourtje lopen. Natuurlijk mochten de supportertjes niet ontbreken dus gingen de kleutertjes van juf Mia en de kleine peuters hen toejuichen.

Donderdag genoten we ook nog een beetje van het nazomer weer en speelden we met alle kindjes buiten in de speeltuin.

En vrijdag werd er weer geturnd en gespeeld en in de namiddag deden onze kleutertjes hun middagdutje.

 

 

 

 

 

 

 Ons kleurboekje

14:46 Gepost door juf leen in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-09-10

thema afval

Deze week werkten we in de klas rond afval. Daarom zijn we naar de glasbol en het composthoekje gegaan. We deden natuurlijk ook  nog andere dingen. Zo mochten we met een zak vol afval stempelen op papier. Scheuren, kleven alles kwam aanbod. Verder lieten we onze muzikale talenten horen met plastieken flessen, stokjes , doosjes ... Op donderdag speelden we met z'n allen een lottospel rond afval. Vrijdag gingen we turnen en hebben we nog wat gepuzzeld.

Kortom het was weer een leuke week, op naar de volgende week met juf Leen.

14:05 Gepost door juf leen in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-10

thema mijn klasje

Maandag was het weer zover. Na een weekendje moesten al de kindjes terug naar school. Dit was voor de kleinste weer eventjes wennen en er vloeiende weer enkele traantjes, gelukkig troostte Jules onze lieve patottertjes.

Jules had maandag ook zijn boekentasje mee. Hij toonde ze fier aan de kindjes van de klas. Natuurlijk wilden zij ook hun boekentasje tonen. We sorteerden dan de alle koekjes, drankjes, brooddoosjes bij elkaar. Sommige hadden ook hun tutje en knuffel in hun boekentasje steken. Daar was Jules een beetje jaloers op.Nadien schilderden we onze boekentasje met onze handjes en vingerverf. Dit vonden onze peutertjes super want nu mochten ze echt eens knoeien met verf. In de namiddag werd er uitgebraid geslapen.

Dinsdag vertelde juf Leen een verhaaltje van Jules en zijn nieuwe juf. Nadien maakten we een puzzel van een kindje met een boekentas. En dan was het weer tijd om te gaan eten en nadien te slapen.

Woensdag dansten we met onze boekentasjes in de grote zaal en daarna speelden we nog wat in de klas.

Donderdag dansten we op de muziek van "Jules heeft een nieuw idool" en daarna maakten we nog een tekening voor Jules. Hij was super blij met zijn mooie tekeningen. We speelden ook nog een beetje met de boerderij en auto's en de blokken. In de namidag werd er weer wat geslapen.

Vrijdag was het turnen met Meester Didier en meester Kevin. En mochten we nog wat spelen in de klas.

 

 

11:22 Gepost door juf leen in Thema's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-09-10

thema Mijn klasje

Op woensdag 1 september was het weer zover. Nieuwe peutertjes kwamen naar ons klasje. We zijn momenteel maar met 2 kindjes maar gelukkig komen de kindjes van juf Birgit en zij ook in ons klasje zitten. Ze houden ons gezelschap tot oktober ongeveer. Enkele traantjes vloeienden de eerste dagen wel maar ze werden ook snel opgevangen door de juf.

Deze week verkenden we vooral ons klasje en maakten we kennis met Jules(de klaspop). Hij was ook een beetje verdrietig omdat zijn mama en papa moesten gaan werken maar juf Leen heeft hem op haar schoot genomen en heel hard getroost. Ze maakte ook enkele grapjes en Jules kon al weer lachen. We zongen ook ons "Goeiemorgen" liedje en maakten leuke foto's voor onze aanwezigheidskalender. Jules mocht natuurlijk niet ontbreken op deze foto's. Daarna werd er nog flink wat afgespeeld, gedanst, gekleurd, ... en in de namiddag deden we ons gezamelijk dutje.

Op vrijdag gingen de peutertjes turnen met meester Didier en meester Kevin. Daar rolden, gooiden, vangden ze de ballen.

Kortom het was een eerste leuke week.

Volgende week gaan we verder met dit thema maar werken we voornamelijk rond ons boekentasje.

 

20:13 Gepost door juf leen in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-08-10

klaar voor de 1ste september

Het is weer bijna zover. Nog een dikke week te gaan en we beginnen er weer aan. Ik zie jullie weer op woensdag 1 september om 8.25 u.

Wat te doen op de eerste schooldag?

De belangrijkste stap is de manier van afscheid nemen!

Een kind mag huilen, dat is heel normaal! Wordt hiervoor dus zeker niet boos en vermijdt om zelf te huilen, want dit maakt het afscheid nog moeilijker. Zeker ook niet plots vertrekken, je kind van je afduwen of stiekem achterlaten terwijl het afgeleid is. Je peuter moet immers leren afscheid nemen. Het beste is om hierbij een ritueeltje op te bouwen(samen de boekentas aan de klas zetten, naar de klas gaan, kusje geven en zwaaien tot mama/papa achter de hoek verdwijnt)

Bij bijna alle huilers gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Treuzelen maakt het alleen maar erger.

Geef een dikke knuffel en kus en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je peuter thuis, de volgende naar school, en dan weer thuis. Zo krijg je kind nooit de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen.

Het helpt je peuter als hij/zij iets vertrouwd bij zich heeft, zoals bijvoorbeeld een knuffeldiertje. Heel wat kinderen grijpen naar hun gezellige houvast: hun dekentje, vodje, popje, knuffeldier, … Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffeldiertje en het biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. Een knuffeldier zorgt voor een extra geruststellend veilig gevoel bij peuters.

Wat stop je in de boekentas van je peuter?
* zorg er allereerst voor dat je peuter een boekentas heeft die hij/zij zelf kan openen en sluiten
* een koekje of stukje fruit 
* eventueel de brooddoos als hij/zij op school boterhammen blijft eten (die mag elke morgen in de blauwe ladenkast worden gelegd)
* Een zak gevuld met voldoende reservekledij, die in de klas blijft
* luiers (die je in een zak steekt zodat ze ook in de klas kunnen blijven)
* fopspeen en/of knuffel indien nodig
----- TIP: zet op zoveel mogelijk dingen de naam van je peuter, zo gaat 'niks' verloren en komt het bij de eigenaar terecht!

20:31 Gepost door juf leen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vorige 1 2 3 4 5 6 7