22-08-10

klaar voor de 1ste september

Het is weer bijna zover. Nog een dikke week te gaan en we beginnen er weer aan. Ik zie jullie weer op woensdag 1 september om 8.25 u.

Wat te doen op de eerste schooldag?

De belangrijkste stap is de manier van afscheid nemen!

Een kind mag huilen, dat is heel normaal! Wordt hiervoor dus zeker niet boos en vermijdt om zelf te huilen, want dit maakt het afscheid nog moeilijker. Zeker ook niet plots vertrekken, je kind van je afduwen of stiekem achterlaten terwijl het afgeleid is. Je peuter moet immers leren afscheid nemen. Het beste is om hierbij een ritueeltje op te bouwen(samen de boekentas aan de klas zetten, naar de klas gaan, kusje geven en zwaaien tot mama/papa achter de hoek verdwijnt)

Bij bijna alle huilers gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Treuzelen maakt het alleen maar erger.

Geef een dikke knuffel en kus en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je peuter thuis, de volgende naar school, en dan weer thuis. Zo krijg je kind nooit de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen.

Het helpt je peuter als hij/zij iets vertrouwd bij zich heeft, zoals bijvoorbeeld een knuffeldiertje. Heel wat kinderen grijpen naar hun gezellige houvast: hun dekentje, vodje, popje, knuffeldier, … Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffeldiertje en het biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. Een knuffeldier zorgt voor een extra geruststellend veilig gevoel bij peuters.

Wat stop je in de boekentas van je peuter?
* zorg er allereerst voor dat je peuter een boekentas heeft die hij/zij zelf kan openen en sluiten
* een koekje of stukje fruit 
* eventueel de brooddoos als hij/zij op school boterhammen blijft eten (die mag elke morgen in de blauwe ladenkast worden gelegd)
* Een zak gevuld met voldoende reservekledij, die in de klas blijft
* luiers (die je in een zak steekt zodat ze ook in de klas kunnen blijven)
* fopspeen en/of knuffel indien nodig
----- TIP: zet op zoveel mogelijk dingen de naam van je peuter, zo gaat 'niks' verloren en komt het bij de eigenaar terecht!

20:31 Gepost door juf leen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |